-OVER DE KUNSTENARES-

Nu ik her en der kleipakketjes en gebakken hartjes uit deel leer ik Wijbosch steeds beter kennen en mensen die me niet kennen via de school van mijn kinderen vragen me wie ik ben, wat ik doe en waarom. Dus het leek me leuk om wat over mezelf te vertellen.

Ik ben dus Petra. Geboren als Petra Thoen en 10 jaar geleden getrouwd dus is het Nuijten-Thoen geworden. Mijn 2 zoons van 5 en 8 zitten in Wijbosch op de basisschool. Ik kom uit Zuid-Limburg maar dat is alweer bijna 20 jaar geleden. Na mijn opleiding aan de kunstacademie te Maasticht heb ik enkele jaren als textielontwerpster gewerkt in Oost- en West Vlaanderen en zo’n 11 jaar geleden ben ik vanwege mijn man naar Brabant verhuisd. Eerst naar Sint-Oedenrode en nu wonen we sinds 5 jaar in Wijbosch.

Ik ben van nature een rustig en beheerd persoon, creatief, vol ideeën maar ook verlegen, een (te veel) doordenker en perfectionistisch. Niet altijd een goede combi dus en ik heb de laatste jaren dan ook al veel geleerd (soms hardleers) en ook grenzen verlegd (jezelf bloot geven in een eigen blog zoals dit bijvoorbeeld).

Vanwege het sluiten van veel weverijen destijds ben ik vanuit de textiel, de standbouw in gegaan, ik werk dus al zo’n 11 jaar bij het Schijndelse bedrijf Tausch op industrieterrein Duin. Eerst als technisch tekenaar, toen als werkvoorbereider en nu als specialist operations. Omdat het erg technisch werk is ben ik ernaast actief als kunstenares en heb ik in het verleden veel geëxposeerd op plaatsen zoals Mariëndael in Sint-Oedenrode en enkele restaurants, hotels en zakencentra. Ik miste echter het echt werken met mensen, zowel in mijn technische baan als in het exposeren. Na hard werken heb ik een half jaar geleden mijn atelier: Studio Hooi, kunnen openen aan mijn huis in de Mgr. Van de Venstraat. Daar ben ik creatieve cursussen aan het opbouwen met een intuïtieve kant erin want ik merk dat veel mensen de verbinding met zichzelf in deze haastige maatschappij zijn kwijtgeraakt. Door middel van creativiteit wil ik ze niet alleen leren hoe ze mooie kunst kunnen maken maar ook hoe ze weer in verbinding komen met hun eigen gevoel. Dit is ook de reden waarom ik me sinds kort in mindfulness verdiep.

In het businesscoach traject dat ik volgde om focus te krijgen op hoe ik mijn eigen onderneming, Studio Hooi zou starten kwam ik tot de kern en schreef ik op dat ik met creativiteit en verbinding mijn eigen unieke bijdrage wil leveren aan de samenleving.

En toen kwam Corona. Uit alle facebook posts, het nieuws en contact met vrienden en familie maakte ik 1 ding op, iedereen is op zoek naar verbinding. Een manier om zijn verhaal te vertellen en gehoord te worden, maar ook te vernemen hoe anderen het vergaat en steun te vinden. We moeten om gaan met veranderingen en weten niet wat ons te wachten staat, één grote mindfulness test op zich. En toen borrelde het idee van de hartjes op. Maar als zo veel werkende moeders heb ik het druk, ook nu we niet overal naar toe kunnen is het nog druk en probeer ik alle ballen in de lucht te houden. Maar die hartjes kreeg ik niet uit mijn hoofd. Dus na de eerste verlenging van de lockdown nam ik het besluit: dít ga ik doen, in dit dorp waar ik nu woon want als we niet ver weg kunnen, dan moeten we het samen dichtbij doen. De manier waarop werd me snel duidelijk en had ik snel gelanceerd en Yess!! inmiddels zijn er al 170 klei-pakketjes uitgegeven. Verbinding op en top.

En dat terwijl ik in mijn 5 jaar Wijbosch nog niet echt verder ben gekomen dan het schoolplein en de schakel met carnaval. Ik leer dat het dorp zo veel in zijn mars heeft. Een actieve dorpsraad, een welzijns organisatie “Het middelpunt”, de knutselboom van Trudy en nog veel meer. Ik heb zelfs ontdekt dat er zeker nóg 2 keramisten wonen en ook enkele amateurschilders. Wat inspirerend. En mijn wens komt uit: met creativiteit en verbinding mijn bijdrage leveren.

Nu gaan we fase twee in van “ons” hartjes project. Het was even wachten maar het was het waard want inmiddels heeft gemeente Meierijstad subsidie toegezegd om de panelen te maken. Hoe gaaf is dat! Met grote complimenten over het feit dat iedereen zo betrokken is en zo’n mooie boodschappen en tekeningen in de hartjes maakt. Dat wordt bouwen volgende week en zo kunnen we deze zomer tijdens een wandeling genieten van alle panelen met hartjes en even alle spanningen vanwege Corona achter ons laten.

Dus tja, dat ben ik dus. Heb je een vraag, een idee? Dan weet je me (online of op anderhalve meter afstand) te vinden! www.hartvanwijbosch.nl

Ik, bij het eerste hartjespaneel voor mijn huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s